Toipumista ja odotusta

FullSizeRender

Viime vuosi 2014 oli tuloksellisesti loistava. EM-kullat molemmissa Rion paralympiamatkoissa 100m ja 400m antoi luottoa siihen, että satasen lisäksi minun olisi mahdollista pärjätä myös 400m matkalla. Kuitenkaan tämä ei tule olemaan helppoa niin kuin nähtiin EM-kisoissa: kultamitalin voittomarginaali oli vain 0,1s. Aion pitää 100m matkan ykköslajinani mutta tietoisella riskillä treenaamme valmentajani Teemu Janhusen kanssa myös 400m. Haasteena on treenata tätä matkaa siten, ettei 100m suoritus kärsi.

Vuoden 2014 taustalla myllersi pitkään jatkunut kyynärpäävamma. Vasemman kyynärpään ulnarishermo on ollut pahasti puristuksessa aiheuttaen kipua ja puutumista ja siten harjoittelu (ja jopa nukkuminen) on välillä ollut tuskaista ja sitä on jouduttu ajoittain keventämään tuntemusten mukaisesti. Olimme päättäneet jo aiemmin, että syksyllä heti EM-kisojen jälkeen hoitaisimme kyynärpään kuntoon. Näin teimmekin mutta tällöin urheilijavakuutuksen puutteen vuoksi jouduin yleiselle jonotuslistalle ja leikkausajaksi sovittiin aika joulukuussa. Tätä ennen leireilimme Teneriffalla ja teimme vain matalatehoisia harjoituksia. Joulukuussa sitten innokkaana odotin leikkausvaatteet päällä operaation toteuttamista. Kirurgi tuli moikkaamaan ja totesi, että leikkausta pitää siirtää. Kyynärpäässäni lähellä tulevaa leikkaushaavaa oli lyijykynänpään kokoinen kuiva rupi. Ruven alla todennäköisesti oli jonkinasteista tulehdusta jäljellä ja pahimmassa tapauksessa se olisi voinut tarttua leikkauskohtaan ja hermoon. ”Tätä me emme haluaisi kumpikaan”, totesi kirurgi. Yhteisymmärryksessä totesimme, että emme halua minkäänlaista riskiä leikkaukseen ja sovimme uuden ajan tammikuulle.

Tammikuussa loppiaisena tapasimme Pajulahdessa potentiaaliset Rion paralympialaisiin tiensä selvittävät urheilijat. Rion paralympialaiset ovat 7.-18.syyskuuta 2016. Tämä vuosittainen kokoontuminen on osoittautunut hyvin tärkeäksi yhteishengen kohottajaksi ja valmentajien ja urheilijoiden tiedonvaihdon starttikanavaksi. Urheilijoista ja valmentajista huokui positiivinen treenaamisen ja sen suunnittelun jännitys. Vaikkakin kisoihin on vielä aikaa, on päiviä nyt jäljellä 583. Jokainen päivä on merkityksellinen!

Takaisin leikkaussaliin. Tammikuun operaatio onnistui suunnitellusti ja kirurgi vapautti hermon koko matkalta ja siirsi sen vielä eri kohtaan, jotta se ei hinkkaisi ahtaassa käytävässä. Samalle viikolle ajoitin myös toisen aivan eri leikkauksen, jossa korjattiin eräs haavanvuoto. Leikkauksista on nyt reilu viikko. Aluksi jopa liikkuminen huoneesta toiseen oli hankalaa mutta onneksi vanhempani olivat jeesaamassa.

Lähes kaksi viikkoa operaatioista antaa jo hyvää osviittaa, että ne onnistuivat ja kunhan tästä kuntoutuksella vähän päästään eteenpäin on edessä paluu harjoitteluun ja ehkä jopa entistä innokkaampana. Tämä vain tarkoittaa sitä, että alkuvuoden suunnitellut kilpailut mm. Arabiemiraateissa (3 kilpailua) jää väliin. Todennäköisesti kilpailukausi alkaa toukokuun lopussa Sveitsistä. Sieltäkään en odota suuria vaan tähtään harjoittelulla siihen, että lokakuun MM-kisoissa Dohassa olisin parhaassa mahdollisessa kunnossa. Siellä jo jaetaan ensimmäisiä Rion paralympialaisten maapaikkojakin. Vuosi 2015 on siis hyvin tärkeä Rion paralympialaisia nähden ja jo aiemmin tutut yhteistyökumppanini Herbalife, Medilaser, Auron ja Pt-keskus ovat vahvasti mukana matkallani Rioon!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

Vuosi 2013 paketissa

Arabiemiraatit 2013Ja vuosi oli hyvä paketti, ainakin itselleni. Tätä kirjoittaessa en voi olla ajattelematta Schumin tilannetta ja toivon vain, että enkelit olisivat olleet mukana vamman syntyhetkellä. Keskushermoston vammat ovat niin arvaamattomia ja kun sattuu kohdalle väärä päivä, väärä kulma ja väärä asento niin seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Muistan tämän omaltakin kohdallani niskanikaman murtuessa jättäen hermoyhteydet poikki ja pysyvän vammatilan. Toivottavasti pysyviä vammoja Schumille ei synny.

Kevät 2013 lähti mallikkaasti liikkeelle Arabiemiraattien kolmen kisan kiertueella, jossa tuloksena oli maailman kärkiajat 100m, 200m ja jopa 400m. Tuo pisin matka kun on se minulle heikoin matka ja suorituksen epäonnistumisprosentti lähentelee yhdeksääkymmentä J Dubaissa onnisti! Toukokuussa vuorossa oli Sveitsin kaksi eri kilpailutapahtumaa ja ennakkoon ratojen tiedettiin olevan nopeimpien joukossa maailmassa eli sopivasti kovettunut mondo. Mutta juuri silloin satuimme olemaan Euroopan kylmimmässä pisteessä, Notwillissä. Tungimme aamusella välihousuja, öisin lisäpeittoja ja fyssareilta lainattuja villasukkia. Eikä se vaikuttanut positiivisesti kenenkään kelaamiseen. Villasukat kyllä lämmitti. Mutta sen reissun kilpailuajat eivät olleet sitä mitä haettiin. Takaisin lämpimään Suomeen!

Heinäkuu, MM-kisat, Lyon

Olin ajatellut treenaavani kovaa pitempää kuin Paralympialaisiin valmistautuessani. Näin myös teinkin ja se tuntui sopivan minulle. MM-kisoissa olin mielestäni jopa paremmassa vedossa kuin Lontoossa. Tällä kertaa Lyonissa ollessamme olimme sitten yhdessä Euroopan kuumimmista pisteistä. Joka päivä olimme lähes 40 asteen helteessä ja asiaa ei helpottanut se, että kisajärjestäjien teltassa ei ollut tuulettimia eikä läpivetoa byrokratian takia suvaittu. Ennen kisastarttia kilpailijat vietiin tähän telttaan tarkastuksia varten 45 minuuttia ennen. Huoltajat toivat kilpaa jäitä väistellen kisajärjestäjien kieltoja tulla telttaan sisään. Sieltä sitten suoraan lasketeltiin stadionille.

MM-100 metriä

Voitto! Aivan eri ajalla kuin kukaan olisi uskonut. 5 minuuttia ennen starttia pilvettömältä helletaivaalta löytyi varmaan koko Euroopan ainoa sadepilvi. Ihan sellainen pikkuinen. Vettä tuli hetken paljon ja se loppui heti finaalimme jälkeen. Vesisade vaikuttaa hanskan ja kelausvanteen väliseen kitkaan ja oikeastaan sitä kitkaa ei hirveästi ollut. Tärkeintä oli keskittyä ja kun kitkaa hetkeksi löytyi, työntää niin kovaa kuin pystyi. Onnistui!

MM-200 metriä

Voitto! No ei sittenkään! Hopea uusintakisasta on hyvä saavutus mutta kun.. Varsinaisessa finaalissahan sisäradan algerialainen ajautui radalleni ja minun oli pakko väistää ulommalle radalle, jossa italialainen kelasi. Domino oli valmis ja maaliviivan jälkeen italialainen ilmoitti minulle tekevänsä protestin. Yllättävän nopeita ne ovat! Kun pääsin haastattelupisteestä pois näkyi tuomarineuvoston kopissa jo 5-6 kovaäänistä italialaista. Tuomarit pyörittivät toista tuntia videoita ja ilmoittivat ,että algerialainen oli aiheuttaja ja hänet hylätään. Ihmetys oli suuri kun myös ilmoittivat, että lähtö uusitaan ilman algerialaista. Menköön, ajattelin. Edessä on aamukisa ja kun tänään kulki niin miksi ei huomennakin.

Aamulla herätessäni tunsin, etten ollut palautunut eilisillan kisasta. Sama se on muillakin, ajattelin. Niin kait se oli ja meksikolainen vei voiton. Ansaitsi sen kelaamalla todella puhtaasti ja hyvin! Soppa kuitenkin oli valmis, puhelimet soi ja kisaa käytiin läpi lukuisten eri tahojen kanssa.

MM-kisat kuitenkin kokonaisuudessaan menivät oikein hyvin ja tuntui, etten ollut tehnyt turhaa työtä Lontoon jälkeen.

Uudet haasteet

Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC ilmoitti, että Riossa kelataan sprinttimatkoista ainoastaan 100m ja 400m (jos sitä nyt sprinttimatkaksi voi sanoa). Tämä tarkoitti siis sitä, että nyt oli panostettava 400m harjoitteluun ja samalla pitää päämatka 100m huipussaan. Miten siinä onnistutaan? Lapinlahden Lintujen Timo Eränkö tokaisisi varmaan ”..luoja tietää, jos sekään!” No, eiköhän kaikki mene hyvin ja nyt kaikki edellytykset olla huipulla molemmilla matkoilla, ovat olemassa. Uusi, 400m varten tehty kelaustuolin runko saapuu tammi-helmikuun vaihteessa. Se on hieman pystymmässä asennossa oleva, jotta hengit

täminen olisi helpompaa. Nykyisessä tuolissa hengitys vaikeutuu noin 230 metrin kohdalla. Kesän jälkeen päivittäisvalmennuksessa mukana ollut valmentajani Saunavaara vaihtoi uusiin maisemiin ja tilalle tiimiin tuli Teemu Janhunen. Uusia tuulia myös sillä puolella.

Vuosin 2014 vaikuttaa hyvältä vuodelta! Tämän hetkisten yhteistyökumppaneiden (Herbalife, PT-keskus, Auron ja Medilaser) kanssa on hyvä matkata eteenpäin! Matka Rioon on vielä pitkä ja välissä on ensi elokuun Euroopanmestaruuskisat Walesissa ja vuoden 2015 Maailmanmestaruuskisat Dohassa, Qatarissa.

Vuoden 2014 tapahtumat alkavat Teneriffan leirillä 19.tammikuuta. Yritän opetella twitterin käyttöä, joten jos haluat niin löydät minut myös sieltä #tonipiispanen

Kaikille teille Hyvää vuotta 2014!! Se on varmasti hyvä vuosi!!

Toni

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

8 päivää MM-kisoihin

Tätä tapahtumaa on odotettu kovasti sitten Lontoon paralympiafinaalin. Koko vuosi paralympialaisten jälkeen on ollut hienoa aikaa mutta tiedossa oli, että hommia pitää alkaa tekemään ja lujaa, jotta pysytään edelleen kansainvälisellä huipulla. Treenijaksot ovat sujuneet pääosin suunnitellusti. Ainoastaan kevään kyynärhermon oireilu aiheutti huolta mutta nyt sekin on poissa päiväjärjestyksestä.

MM-kisoihin Ranskan Lyoniin (19.-28.7) siis voin lähteä hyvin mielin ja näyttäisi siltä, että vauhtini tulisi olemaan hyvällä mallilla. Kevään mittaan muiden kilpailijamaiden mediat ovat ilmoittaneet maansa edustajien vievän mitalit mutta lopulliset tekstithän kirjoitetaan vasta maaliviivan jälkeen. Eikö niin. Paralympiafinaalin hopeamitalisti italialainen Alvise DiVidi lienee nytkin yksi kovimmista vastustajistani. Hän on moninkertainen arvokisamitalisti ja hyvin tunnettu persoona Italiassa. Mielenkiintoista talven ja kevään  aikana oli se, että Italian teeveen pääkanavalla pyörivässä mainoksessa kuvataan minun kelaustani ja takana tuleva italialaiskelaaja on jätetty kokonaan kuvaamatta J

Muut ehdottomasti kovimmat vastustajat tulee olemaan Iso-Britannian Stephen Osborne, Algerian Mohamed Berrahal ja Meksikon edellisten MM-kisojen tuplamestari 100m ja 200m Edgar Navarro. Osbornen kanssa olen tänä vuonna kilpaillut kahdesti voitokkaasti mutta muista pahimmista kilpailijoista on tietoa vain rankingtaulukosta ja valmentajiensa sekä median kautta. Näihin tietoihin (ainakin valmentajien 😉 lienee syytä suhtautua varauksellisesti. Joka tapauksessa, treeni on purrut hyvin ja uskon olevani ennätysvauhdissa. Maailmanennätyksiä en ihan odota Ranskasta koska siinä tarvitsee myös hyvin suotuisat tuulet ja nopean radan. Ranskan radasta minulla ei ole kokemusta mutta mistäpä sitä tietää..

Kisat ovat jo nyt Ranskassa ja monissa maissa herättäneet valtavan kiinnostuksen ja kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) mukaan kisalähetyksiä maiden pääkanavilla suorana tarjoavat ainakin Ranska, Iso-Britannia ja 2016 Olympia- ja Paralympiakisojen kotimaa Brasilia. Myös YLE on ilmoittanut näyttävänsä suomalaissuorituksia. Omat kisani kisataan ma 22.7 ja to 25.7. Maanantaina 100m T51 finaali kisataan klo 19.27 (palkintojenjako klo 20.49) Suomen aikaa. Torstaina 200m T51 finaali kisataan klo 18.10 Suomen aikaa (klo 19.45 palkintojenjako). Kisoja voi seurata suorana IPC:n youtube kanavalta osoitteessa http://www.youtube.com/paralympicsporttv

Koitan kirjoitella matkan varrella ainakin facebook urheilijaprofiilini kautta eli käy tykkäämästä sivujani niin kuulet enemmän J.

Nyt siis otetaan iisisti tuhoamatta hyvää kuntoa! Peukut pystyyn Suomen joukkueelle!

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

Sveitsistä kohti kesää!

Suomi-kelaajat Toni ja Amanda ihmettelevät Sveitsin maisemia Luzernissa.

Suomi-kelaajat Toni ja Amanda ihmettelevät Sveitsin maisemia Luzernissa.

Kirjoittelen tätä blogia Sveitsissa, Nottwillissa. Katselen parvekkeelta ulos ja näen epätodelliset alppimaisemat. Ehkä nämä on just niitä kuvia, joita on kopiotu kaupoissa myytäviiin maisemajulisteisiin. Nämä on hyviä hetkiä päästä pois treeni ja kisa-arjesta näillä reissuilla.

Lähdimme Sveitsiin pakkaamalla lyhyttä ja pitkää vaatetta mukaan. Nyt ollaan pitäydytty jälkimmäisissä. Lämpöasteet on ollut lähellä nollaa ja satoipa yhtenä päivänä luntakin. Onneksi tällaisiin päiviin on hyvin varauduttu ja kisatilanteessa lämpötila ei paljon mielessä pyöri. Niillä mennään mitä sillä hetkellä on.

Kisat viereisessä kaupungissa, Prattelinissa menivät hyvin. Voitot 100m, 200m ja 400m olivat selvät. kisasta puuttui paljon maailman huippuja ja ainoastaan Lontoon Paralympialaisten viides, britti Stephen Osborne oli mukana. Voimatasoni on korkeampi kuin viime vuonna, joten odotukset olivat korkealla. Kuitenkin, kelaus ei ole ainoastaan voimalaji, joten kelaustuolilla pitää osata myös kelata. Etenkin luokassani T51 menevän tekniikan hallitseminen on hyvin vaikeaa, johtuen lihasvoiman keskittymisestä yläkroppaan ja siellä pitkälti olkapäiden seudulle. Vartalolla ei siis tuolia ohjailla vaan kaikki mitä tehdään tulee käsistä. No, mutta se onkin ehkä tämän luokan suola ja sama se on kaikille T51 luokkalaisille.

Nyt tänään paistoi jo aurinko Nottwillissa ja ohjelmassa oli lihashuollon lisäksi yksi kelausharjoitus. Muutimme hieman kelausasentoa alaspäin ja huomenna testataan otetaanko säädöt takaisin vai mennäänkö niillä. Torstaina kisataan edesmenneen Daniela Jutzlererin muistokilpailu, jossa taas 100m, 200m, ja 400m ohjelmassa.

Perjantaina pakkaamme tavarat ja lähdemme kohti Helsinki-Vantaata. Viikonloppuna onkin mukava sukutapahtuma tiedossa, joten innolla sitäkin odottaen!

Toni

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

Hyvää vappua kaikille

Keskustelin tänään taksimiehen kanssa vapusta. Iso kumarrus on kaverille annettava, työvuorosta selviydyttyään, painittuaan ”Joren ja Paten” kanssa, kuultuaan ”Minnan” tilityksiä sotkuisesta juhlamekostaan ja revenneestä käsilaukustaan (ja sitä paitsi Pate oli kuulemma jättäny hänet). Siinä ammatisssa näkee kyllä paljon, ja vappu kruunaa komeuden. Vappu eli työläisten kansainvälinen juhlapäivä sai alkunsa mistäs muualla kuin Yhdysvalloissa. Toukokuun ensimmäinen oli päivä, jolloin työsopimukset oli uusittu ja työpaikkaa vaihdettu. Kauaksihan tuo ei heitä urheilumaailmassakaan, jossa sopimuksia rustataan pienin väliajoin.

Itselläni vappu menee niin kuin pitkään jo aiemmatkin, kevyen treenin ja grillailun merkeissä. Odotan jo kovasti vieraitamme Jyväskylästä. Tällä hetkellä pitäisi olla voimanhankintakausi päällä mutta kyynärpään hermo ja toisen käden olkapää on eri mieltä. Yleisesti ottaen voimatasoni on parempi kuin viime vuonna tähän aikaan, joten harmi ettei hyvän harjoituskauden putki jatku mutta ehkä voi olla parempikin ottaa pieni huili – heinäkuun MM-kisat kun lähestyvät kovaa. Nykyaikainen vappu on leimallisesti kaupunkilainen juhla mutta eiköhän sitä maallakin osata juhlia. Juhlitaan siis mutta maltillisesti! Toivottavasti kiekko-Leijonat juhlivat myös ja vaikka tulosta ei syntyisikään niin suurella sydämellä!!

Hyvää vappua!!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

Nuorten Hyväksi ilta

69798_10151473607679803_1315259793_n

Nuorten Hyväksi ilta  8.3.2013

Eilen illalla minulla oli kunnia olla mukana puhelinpanelistina lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisykampanjassa, jonka huippuhyvä tilaisuus järjestettiin Hartwall areenassa Niemi centerissä. Suora lähetys tuli myös Maikkarin Pöllölaaksosta, jossa artisteina olivat mm. Robin, Antti Tuisku, Irina, Diandra jne. Tilaisuudessa huippua oli myös muihin panelisteihin tutustuminen ja hyvin rento meininki. Joukko oli täynnä hyviä tyyppejä, kuten Aki Riihilahti, Marcus Grönholm, Jari Kurri, Anitra Ahtola, Noora Karma jne. Nuorten hyväksi -hyväntekeväisyyskampanja on MTV3:n ja Tukikummit-säätiön kolmivuotinen yhteistyöhanke. Kampanjassa pyritään nuorten elämään konkreettisesti ja myönteisesti vaikuttaviin tekoihin rahalahjoitusten, ajan antamisen ja tekojen kautta. Puheluihin vastatessa lahjoittajista huokui suuri sydän ja soittajat olivat useimmiten iäkkäitä eläkkeellä olevia, jotka halusivat hyvää elämää nuorisolle.

Mielestäni kampanjan aihe on yksi keskeisimmistä asioista Suomessa ja siihen voimme me jokainen osaltamme vaikuttaa. On hyvä välillä pysähtyä, ja miettiä mikä tässä elämässä on oikein tärkeää. Voimme jokainen pienillä teoilla edesauttaa sitä, ettei ketään jätettäisi yksin. – Ei minuakaan jätetty kun vammauduin nuorena lukiolaisena. Onni onnettomuudessa minulla oli ja on edelleen hyvät ja tukevat vanhemmat, sukulaiset ja ystävät! He viettivät mm. sairaalassa ympäri vuorokauden aikaansa ja jatkossakin kotiuduttuani minua tsempattiin menemään eteenpäin. Urheilu ja sen jatkaminen oli yksi tärkeimmistä hyvistä ratkaisuistani. Usko tekemiseen, lähes 20 vuotta kovaa treenaamista mahdollisti unelmani eli Paralympiakullan.

Tsempataan kaikki yhdessä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Hymyn antaminen ja toisen huomioiminen ei ole meiltä keltään pois, vaan antaessamme toiselle hyvän mielen saamme varmasti hyvän mielen takaisin. Välitetään myös muista ihmisistä ja tehdään oikeita tekoja, jotta voisimme ehkäistä viimeaikaisten lööppien tapaiset kauheat asiat. Kaikkea emme voi kerrallaan muuttaa, mutta pienistä asioista kertyy isoja.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti

Kaasu pohjassa – kohta hellittää – hetkeksi!

ToniPiispanen2 (2)Mielenkiintoinen vuosi tulossa! Koko vuoden päätähtäimeni on heinäkuun lopussa Ranskassa, Lyonissa järjestettävät MM-kisat, jossa kelaan 100m ja 200m.
Kisakausi alkaa Arabiemiraateista maaliskuussa, jossa kisataan kolmessa eri kaupungissa ja viimeinen niistä – Dubai – kuuluu vuoden Grand Prix sarjaan, jota kansainvälinen liittomme kovasti ajaa eteenpäin. Sarjassa on vuonna 2013 kuusi kisaa ympäri maailmaa ja kisat täyttävät tietyt korkean tason standardit, joten vauhtia pitäis riittää. Itse en osaa sanoa moneenko Grand Prix kisaan on mahdollista osallistua. Arabiemiraateissa ainakin on lämmin (ja reippaasti yli 30C), siksi kisatkin ovat iltakisoja.
Lontoon kisojen jälkeen oli kuukauden tauko urheilusta. Siitä lähtien sitten olen tehnyt pohjaa keväälle ja kesälle. Treenit on pitänyt sisällään pitkiä kestävyyspuolen harjoittelua mutta pikkuhiljaa matkat ovat lyhentyneet ja vauhti koventunut. Liikkuvuus ja lihastasapainokin on hyvällä mallilla. On se vaan hassua taas kerran todeta, että valmentajat ovat osuneet taas kohdalleen. Testeissä näyttää kulkevan. Tiimi on muutenkin hyvin kasassa, joten mukava taas tehdä tätä hommaa.
Vuosi on muutenkin hyvin mielenkiintoinen, sillä kansainvälisen liiton sääntömuutokset astuivat voimaan 1.2.2013 Niistä muutoksista kerron tarkemmin myöhemmin kunhan saan täsmälliset tiedot. Mutta ennakkoon mielenkiintoisia aikoja!
Nyt yritän vältellä flunssia kun sitä näyttää olevan joka paikassa liikkeellä. Dropit on kuitenkin tähän mennessä olleet niin hyvät ettei huolta ole ollut. Tosin nyt kolottaa joka paikasta mutta liekö tulleet viime treeneistä, jossa kelattiin kovia 400m vetoja. Kelausmatkoihin olen siis lisännyt 400m koska Riossa 2016 se on ohjelmassani yhdessä 100m kanssa. 200m kisoja ei kisata niissä kisoissa missään kelausluokassa mikä on ainakin osaltani harmi.
Kevättä siis kovasti odottelen. Kirjoittelen tänne kuulumisia ja mukavaa, että pysytte matkassa!

Toni

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Tästä se lähtee

PIENI_Toni Piispanen 01 Jani Laukkanen

Matka kohti ensi kesän koitoksia on jo tovin ollut hyvässä vauhdissa. Pysykäähän vauhdissa mukana 🙂

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Jätä kommentti